Ladies and Gentlemen, Rock and Roll! A zbytek už je historie

Vraťme se na chvíli k jednomu z nejzásadnějších okamžiků a historickému zlomu epických rozměrů popkulturního dění 20. století. Video. Hudební video. Videoklip. Je sobota 1. srpna 1981 a kabelová televize MTV spouští své vysílání. První záběry nás přenášejí k rampě a odpočtu startu rakety Apollo 11. Následuje střih, vidíme astronauta zapichujícího do povrchu Měsíce vlajku s logem MTV Music Television. Blok zakončuje tvůrce stanice John Lack prohlášením "Ladies and gentlemen, rock and roll!" A zbytek už je historie.

 

Remastrovaná kopie prvních dvou hodin vysílání stanice MTV, 1. srpen 1981. Link TADY.

 

Po úvodním rachotu se dostáváme k vůbec prvnímu videoklipu, který MTV odvysílalo. "Video Killed The Radio Star", z alba The Age of Plastic britského New Wave dua The Buggles. Těžko pro debut vizuálního hudebního média hledat příznačnější song. Dramaturg si dal na odpalu vysílání záležet víc než dost. 

 

 

Ačkoli je MTV zpočátku dostupná pouze v několika oblastech New Jersey, brzy se vysílání rozšiřuje po USA a následně po celém světě. V době svého vzniku a ještě dlouho poté vysílá stanice výhradně hudební videoklipy, žánrové bloky uváděné a moderované VJs, kteří propůjčují MTV svou tvář a ve většině případů se sami stávají celebritami. 

Nahrávací společnosti točí klipy svých hudebníků jakožto promo videa k vydaným nebo chystaným deskám. MTV je poskytují zpočátku zdarma, jakožto významnou součást propagace své produkce. S tímto vizuálním doprovodem a propagačním nástrojem flirtovali už v 60. letech například Beatles nebo později Queen. Ostatní tenkrát točili jen filmové záznamy koncertů nebo studiových vystoupení. Bez příběhu, nákladných kulis a vizuálních efektů. Začátkem osmdesátek však přichází změna a zcela odlišný přístup. Klipy jsou komplexnější a nákladnější, jde čím dál častěji o filmová umělecká díla svého vlastního žánru.

Koncept MTV naprosto zásadně ovlivňuje kariéry a globální fanouškovský dosah umělců jako Michael Jackson, Madonna, Prince, Nirvana, RHCP, Beastie Boys, Oasis a mnoha dalších. Éra megastars vrcholí, počty prodaných alb šplhají do astronomických čísel. Stanice rozšiřuje záběr a portfolio pořadů o vysílání unplugged nebo live koncertů, rozhovorů a hudebních dokumentů, udílení vlastních hudebních cen. Na přelomu století se ze stanice pomalu stává Reality TV. Pohroma jménem Internet pomalu přebírá nadvládu a diktuje nová pravidla.

 

 

I když to zní naprosto neuvěřitelně, stále mezi námi žijí tací, kteří část devadesátek strávili doma před televizí s video ovladačem v ruce, prstem na tlačítku REC, soustředěni na random odchyt svých top klipů. VHSky, napěchované muzikou z MTV, pak kolovaly po kámoších a dost často se staraly o zábavu a muziku při různých akcích. Když nestačil kazeťák, ani rádio.

 

Rádia ale přežívají, jede se dál.

 

Většina našich polistopadových, nově vzniklých rádií, upírá svou pozornost na komerční produkci a mainstream, některá ale volí alternativní koncept a věnují se výhradně nezávislé hudební scéně a kultuře.

Například Radio 1, vůbec první česká soukromá nezávislá stanice v zemi, vzniká na jaře roku 1991. Skutečný začátek vysílání ale přichází už na podzim roku 1990, během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Tehdy ještě pirátské vysílání rozhlasové stanice Stalin vzbuzuje mimořádný ohlas, je ovšem po několika dnech úředně zastaveno. Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepisuje 30 000 lidí. Na začátku roku 1991 je zabavené zařízení vráceno zpět. 

 

"Program byl, že si každej přinesl z domova, co měl,
do toho tam pořád chodili nějaký lidi,
když měli potřebu něco říct do mikrofonu, tak to tam řekli,
taky se tam vysílaly přenosy koncertů, který tam byly."
Ondřej Štindl, jeden ze zakladatelů R1

 

Vysílání Radia 1 se v průběhu let přizpůsobuje nastupujícím světovým hudebním trendům, ale pokaždé na základě kvality a nikoli komerčních vlivů. Prochází hudebním vývojem od rockových provopočátků po nástup anglické kytarové scény a začátek taneční hudby. Dnes tvoří hlavní součást programu různé formy současné elektronické a kytarové hudby. Své stálé místo ve vysílání mají i další hudební žánry jako hip hop, jazz, hard rock, reggae, world music, filmová hudba a mnoho dalších.

K letošnímu výročí gratulujeme a přejeme nekonečná stáda nových a nových koz!

Kluci si udělali jasno za pár vteřin - marian_for_president na Radiu 1