Jako v bavlnce. Organické

Jasně že to víme. Není ti lhostejné, co všechno se skrývá pod výrobou trička co nosíš. Jinak by ses neproklikal až sem. Stejně tak tě zajímá, jak se pěstuje, sklízí, barví, distribuuje a jaký má celkový proces dopad nejen na životní prostředí. A to doslova v globálním měřítku. Není ale bavlna jako bavlna. A není ani biobavlna jako biobavlna. Řekneme si proč.

 

U většiny bavlněných výrobků nemáš šanci zjistit, jak se pěstuje a vyrábí. Běžná bavlna je podstatně levnější. V ceně ale není zahrnutá extrémně vysoká daň. Masivní devastace životního prostředí, zotročování lidí a nezvratná likvidace biodiverzity na planetě.

Máme ale eso v rukávu, možnost další volby. Certifikovaná a necertifikovaná organická bavlna. Ta necertifikovaná se sice pěstuje za přísnějších podmínek než běžná, nikdo ale neřeší další fáze zpracování a výroby. Organická bavlna bez certifikace zaručuje pouze pěstování bez GMO a agrochemikálií. Nic víc. Než se finální produkt dostane do obchodu, prochází složitým procesem. Mimo jiné barvením a chemickým ošetřením, což je jeden z nejšpinavějších a chemicky nejintenzivnějších kroků při výrobě oblečení. Pokud tričko z organické bavlny nemá potřebnou certifikaci, tak prakticky nemáš šanci zjistit, jestli byly všechny postupy šetrné. Takže taky špatně.

Dostáváme se tak ke třetí variantě. Té zodpovědné a ohleduplné. Jasně, je nejdražší ze všech zmíněných. To už pak ale záleží na úhlu pohledu a prioritách každého z nás. Jedná se o výrobek, který je certifikován v rámci programu, jako je například současný nejpřísnější Global Organic Textile Standard (GOTS). Stručně a jasně: certifikovaná organická (bio) bavlna. Ta nám zaručuje následující: žádné chemické pesticidy, žádné geneticky modifikované osivo, zpracování bavlny a následná výroba probíhá bez použití chemikálií, žádné děti ve výrobě, bezpečné a férové pracovní podmínky, udržitelné zemědělské postupy, žádná trpící zviřátka během jakékoli fáze realizace.

 

Marian_for_president prodává pouze bavlněné výrobky označené visačkou GOTS. To je náš standard, přes to nejede vlak.

Jak pečovat o náš textil a jaký je jeho původ zjistíš tady. 

 

Zdroj: GOTS (Global Organic Textile Standard), Ecology & Social Responsibility